Venlo

Venlo is een historische stad in het noorden van Limburg gelegen aan de maas. Deze mooie stad kent diverse musea, monumenten en gebouwen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er veel schade ontstaan aan de stad en zijn veel monumenten en gebouwen verwoest. Een aantal gebouwen die bewaard zijn gebleven zijn onder andere: Huize Scheurs, Romer, Romerhuis en Grote of Sint-Martinuskerk, deze zijn dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken als je in Venlo bent. Venlo is een handel en industriestad dit komt doordat Venlo is gelegen aan de grens nabij Duitsland het Ruhrgebied.

Valkenburg

Helemaal in het zuiden van Limburg ligt het toeristische oude vestingsplaatsje Valkenburg. Valkenburg is gelegen in een authentieke kastelenrijke omgeving, in een gezellig centrum.

Naast tal van bezienswaardigheden als de Grendel- en Berkelpoort, een kasteelruïne uit de 12e eeuw  en een Romaanse kerk uit de 13e eeuw is er nog veel meer te beleven. Een casino, Catacomben, de Fluweelengrot, de gemeentegrot, de Prehistorische Monstergrot, de Steenkolenmijn en een kabelbaan/rodelbaan zorgen ervoor dat zowel jong als oud zich niet hoeft te vervelen.

Wilt u meer informatie over uitjes in Valkenburg? Klik dan hier!

Roermond

De stad ligt aan de samenvloeiing van de Roer in de Maas en heeft een rijk verleden. Zij was in de late middeleeuwen een hanzestad, en een van de vier hoofdsteden van het oude Hertogdom Gelre.

Tegenwoordig is Roermond is een toeristische stad en dankt dat met name aan de Maasplassen. Surfers, zwemmers en zeilers zijn in de zomertijden veel in en op de plassen te vinden. Boten kunnen aanmeren bij één van de vele jachthavens die Roermond rijk is. Verder staat Roermond bekend als winkelstad met een aantal bekende outlets en wordt wekelijks door veel mensen bezocht, waaronder een groot aantal Duitse kooptoeristen.

Klik hier voor meer informatie over leuke uitjes in Roermond!

Fietsen in omgeving Maastricht

De omgeving van Maastricht is bij uitstek geschikt voor een heerlijke fietstocht. Omgeving Maastricht beschikt over tal van prachtige fietsroutes langs diverse bezienswaardigheden van de provincie.

De omgeving van Maastricht staat bekend om haar vele kastelen en mooie heuvelgebieden. Maak van uw fietstocht een uniek uitje door de grotten in Valkenburg te bezoeken of een dagje te shoppen in Maastricht. De prachtige natuur is adembenemend en Roermond met zijn mooie Maasplassen is ook zeker een bezoekje waard.

Meer informatie over fietsen in omgeving Maastricht in combinatie met een overnachting? Klik dan hier.

Het Maasland

Ligt in de provincie Limburg en loopt nog door in België. Het is een heel uitgestrekt gebied met daarin verschillende beschermde natuurgebieden. In die gebieden zijn veel recreatiemogelijkheden. Zo kun je op een aantal plassen uitstekend watersporten. In sommige gebieden is het wat minder toegestaan, vanwege de beschermde natuur.

Het Limburgse Maasland is tevens de ideale broedplaats voor vele soorten vogels. Als vogel-liefhebber kun je hier op de aangewezen plaatsen genieten van het gedrag van de vogels. Maar je vindt hier niet alleen vogels, maar ook wilde paarden, schotse hooglanders en nog veel meer. Een groot gebied dat in wat in het Maasland ligt en grenst in de Kempen een gebied dat doorloopt tot in België.

Het Limburgse Maasland is direct verbonden met de Maas. De grillige rivier die door de eeuwen heen vaak veranderde heeft zeer vruchtbare oevers. Dit is te herkennen in het landschap aan de vele loofbomen en het vele groen.  De naaldbossen en de heide groeien op het Kempens plateau die ten westen van de maasvallei liggen.

Het Vrijthof

Dit is misschien wel het meest bekende plein van Maastricht. Er worden hier regelmatig evenementen georganiseerd zoals Magisch Maastricht met zijn bekende kerstmarkt en ook is het de thuisbasis van violist André Rieu. Regelmatig geeft hij hier concerten in de openlucht.  

Aan dit prachtige plein van Maastricht staat de grote St. Servaasbasiliek en bevinden vele restaurantjes en cafés. De vele horecagelegenheden zorgen tevens voor een bruisende binnenstad.

Theater aan het Vrijthof is de 21e-eeuwse huiskamer van de stad, waar podiumkunsten en muziek iedere Maastrichtenaar en bewoner van de Euregio uitnodigen tot dialoog en debat. Het Theater is niet enkel fysiek het kloppende kunstenhart van de parel aan de Maas, maar bespeelt de stedelijke context met een uitgelezen aanbod op locaties, waar de historische of industriële glans in wisselwerking treedt met de artistieke inhoud van voorstellingen en concerten.

Wandelen in omgeving Maastricht

Natuurlijk mag Limburg niet achterblijven als het om wandelen gaat, want als je eenmaal kennis hebt gemaakt met het Limburgse heuvelland, dan kom je daar steeds opnieuw terug. Je raakt onder de indruk van de heuvelen en dalen, de prachtige vergezichten, de holle wegen en de rustieke dorpjes in het landschap. Het lijkt net een stukje buitenland.

De Vallekebergse Alpe Vrung heeft in de serie Limburg Te Voet twee wandelgidsen uitgegeven:
De Wandelgids van het Geuldal beschrijft 30 uitgestippelde wandelingen, die hun vertrekpunt in 10 plaatsen in het Geuldal hebben. Vanaf iedere plaats kun je kiezen uit een korte (ca. 6 km), een middellange (10-12 km) en een lange (12-18 km) wandeling.

Eigenlijk daar tussendoor beschrijft deze gids een wandeling van 132 km, eventueel uit te breiden tot 160 km, onder de naam Van Bron Tot Monding (BTM). Deze wandeling begint en eindigt in Eynatten in België, doorkruist het bronnengebied van de Geul en volgt dan dit nog schuchtere beekje stroomafwaarts naar Hauset en Hergenrath. Langs dit florarijke dal van de Hohnbach bereik je Moresnet. De route volgt de beek, die bij Plombière onder de brug doorduikt naar Terbruggen. Bij Vieux Moulin kom je dan in Nederland en wandel je vervolgens door het veelbezongen Geuldal via Epen, Mechelen en Wijlre naar het toeristisch centrum Valkenburg. Vandaar is het via Meerssen niet zo ver meer naar de monding van de Geul in de Maas nabij Voulwames. De terugweg loopt over de heuvels, die de Geul omzomen, weer naar het beginpunt in België.

De Wandelgids voor het Heuvelland beschrijft eveneens 30 wandelingen, die hun vertrekpunt in 10 plaatsen in het Limburgse heuvelland hebben. Vanuit iedere plaats is ook hier te kiezen uit een korte (6 km), een middellange (10-12 km) en een lange (12-15 km) wandeling. Alle wandelingen eindigen bij het vertrekpunt.

Tevens beschrijft de gids een wandeling van 125 km onder de naam Rondje Zuid-Limburg. Deze wandelroute brengt je van Valkenburg over de heuvels naar Gulpen, dan via de Gulp en de Eyserbeek naar Eys, over de Schneeberg naar Vaals en vervolgens naar het hoogste punt van Nederland. Hierna volgt een afdaling naar het Geuldal bij Epen en dan door het Krijtland de Alpen in. Via het Onderste-Bovenste Bosch gaat de route de grens over om langs Teuven weer terug in Nederland te komen in Slenaken. Bij de Planck ga je opnieuw België in, je daalt af naar de Voerstreek en klimt dan steil omhoog naar de heuvels rondom Noorbeek. Langs smokkelpaadjes gaat het via Moerslag en Libeek, langs en door het Savelsbosch naar de krijtrotsen van Bemelen. Vervolgens voert de wandeling over het Plateau van Berg en Terblijt door de Dellen weer naar beneden, naar het Geuldal. Dan loop je via Meerssen en het Bunderbos naar Ulestraten, het Raarveld en het Haasdal. Tenslotte kom je door het Ravensbosch weer terug bij het vertrekpunt Valkenburg.

Heuvelland

De 3 hoogste heuvels van Nederland zijn te vinden in Limburg: de Vaalserberg staat met 322 m op één, de Vrouwenheide 216 m krijgt de tweede plaats en op de derde plek staat de Sint Pietersberg met 107 m.

Het Zuid-Limburgse Heuvelland is een erg bijzonder gebied. De heuvels en de door rivieren uitgesleepte dalen zijn bedekt met een unieke grondsoort ‘löss’, die verder nergens voorkomt in Nederland. In het Heuvelland vindt u ook de hoogstgelegen kerk van Nederland, waarvan de torenspits tot ver in de omtrek te zien is, het Amerikaanse oorlogskerkhof uit de WO II met 8300 witte kruizen, wijnbouw en nog veel meer.

Wilt u meer informatie over uitjes in het mooie Heuvelland? Klik dan hier!

Fort St. Pieter

Een van de meest markante onderdelen van de Maastrichtse vestingwerken is het Fort Sint-Pieter, dat dateert uit 1701-1702.  

In 2007 is het helemaal gerestaureerd en is het schootsveld weer vrijgemaakt. U kunt er door de lange gangen lopen en zelfs helemaal boven op het fort komen, waar je een magnifiek uitzicht hebt over Maastricht, het Maasdal en het Jekerdal.