Musea

Een aantal mooie musea die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken zijn:

Bonnefantenmuseum
Het Bonnefantenmuseum is Limburg provinciaal museum. Het is gevestigd op de rechteroever van de Maas in opvallende nieuwbouw van de Italiaanse archtect Aldo Rossi. In het museum is een collectie te vinden van zowel oude kunst als een collectie van de hedendaagse kunst. Er worden ook regelmatig wisselende tentoonstellingen georganiseerd. Bijzondere plekken in het museum zijn de ‘Toren van Aldo Rossi’, met beneden een restaurant en boven een expositieruimte, de monumentale ‘Trapstraat’ die midden door het museum loopt en de houten beelden, een fraaie collectie middeleeuwse houten beelden.

Natuurhistorisch Museum
Hier krijgt u een beeld van de natuur in het zuiden van Limburg, van vroeger en van nu. Treks zijn resten van echte mosasauriërs en reuzenschildpadden die gevonden zijn in de mergellagen van de St.-Pietersberg.

Dichtbij Maastricht ligt Valkenburg. Hier vind je een steenkolenmijn, zeker de moeite waarde om te bezoeken!

Steenkolenmijn in Valkenburg
Bezoek de steenkoolmijn en ga opzoek naar het zwart goud, zo werd steenkool vroeger ook wel genoemd. U wordt onder andere rondgeleid door een ex-mijnwerker die u alles gaat vertellen over de mijnbouw.